1 Ağustos 2013 Perşembe

DEGERI BİLİNMEYENLER - ÜNSAL ARIK



Türkiye’nin kanayan yarası , spora duyulan ilgisizlik…


Spor denince aklına sadece futbol , basketbol , belki biraz da voleybol gelenler , doğal olarak ilk anda ne demek istendiğini anlamayacaklar. Anlatalım…


Bu yazımız “diğer” sporculardan biriyle alakalı…


Ülkemiz , ne yazık ki kaybettiği değerlerinin kıymetini , iş işten geçince bilmesiyle meşhur bir ülkedir. Şairler , aydınlar , sanatçılar bu ülkede maalesef hep öldüklerinde değer gördüler.


Spor içinse bu durum çok daha acımasız bir hal alıyor. Çünku başarılı bir kariyeri bitirmek , bir sporcu için ölümden bile daha ağır. Futbolu takip edenler , tam bir Türkiye aşığı olan , ve bir zamanlar Almanya’nın milli takımlarına katmak için çok uğraşıp da başaramadıkları Yıldıray Baştürk’e yapılan haksızlıkları hatırlayacaklardır.


Selçuk Aydın , Sinan Şamil Sam , Semih Saygıner , yelken’de Anıl Çetin , taekwondo’da Sümeyye Karamehmet , engelli vücut geliştirme’de Tolga Murat Balıkçı , engelli voleybol’da Zafer Kardaş ve yüzlerce diğer sporcu , sporda hiçbir başarının cezasız kalmadığına birer örnek gibiler.


Biz , kendi insanımıza destek olmayı sevmiyoruz. Hatta milli atletlerimiz KPSS sonucu beklerken çalıştığı inşaattan düşüp hayatını kaybetse bile , bunda bir anormallik aramıyoruz. 80 milyonluk ülkeden tek tük başarılı sporcumuz çıkarken , 3 milyonluk gurbetçi nüfustan neden onlarca sporcunun çıktığı sorusunu kendimize sormuyoruz.

Bu ilgisizliğin acısını ise birçok sporcu yıllardır çekiyor. Ünsal Arık ise bunlardan sadece bir tanesi…



 32 yaşında. Almanlar , kendisine “Patron” (Der Boss) diyorlar. Biz ise henüz birşey demiyoruz. Futbolla başladığı kariyerine , hobi olarak boksu eklemiş. Boksa iyiden iyiye ısınmasının ardından bir süre sonra asıl mesleği olan sigortacılığı bırakıp tamamen kendisini profesyonel boksa vermiş.


Kariyerine , bugüne kadar yaptığı 21 maçta 19 galibiyet yazdırmış. Bu galibiyetlerin hepsini nakavtla almış ve süper orta siklette Almanya’nın en üst düzey boksörlerinden biri haline gelmiş. Şu an IBF kıtalararası şampiyonu ve dünya sıralamasında 12. sırada.


Şaka gibi gelecek belki ama Ünsal , maçlarının neredeyse yarısına antrenörsüz çıkmış. Kendi kendini hazırlayarak yapılması neredeyse imkansız bir iş başarmış. Sponsor , destek vb. zaten yok. Yani tabir yerindeyse , tırmaklarıyla kazıyarak bu noktaya kadar gelmiş.



Birçok boksör gibi kendisine örnek olarak Muhammad Ali’yi alıyor. Fakat Ali’yi örnek almasının nedeni diğer boksörlerden farklı.


Almanya’da bulunan yasalara göre , boşanma durumunda çocukların velayeti verilirken kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Ünsal’ın da bir kızı var ve bu kanun yüzünden kızını görmesine izin verilmiyor. İşte Ünsal’ın inanılmaz azminin kaynağı kızını özgürce görebilmek isteği... Bu aile kanununu değiştirmek istiyor. Şampiyon olunca bu konuya dikkat çekecek ve mağdur olan bütün babaların sesi olarak o kanunu değiştirtecek. Aynı Muhammad Ali’nin siyahiler için verdiği mücadele gibi. Onu örnek almasının nedeni de bu…


Ünsal’ın amacı , her sporcu gibi şampiyon olmak. Sıralamasına bakılırsa bu amacına hiç de uzak değil. Mantıklı bir yol haritasıyla , birkaç maçın ardından ünvan maçına çıkması kimse için sürpriz olmaz. Ama profesyonel boksun adeta bir kurtlar sofrası olduğunun da farkında. Sponsor , destek olmadan şampiyonluğun çok zor olduğunu biliyor ama asla savaşmaktan vazgeçmiyor.


“Bir Türk olarak , Türk bayrağının en üstte olması benim en büyük hayalim ve maçlarıma Türkiye adına çıkmak istiyorum.”


Ünsal’ın isteği bu. Kendisine sahip çıkılması. Sadece maddi anlamda değil , manevi olarak da destek olunması. Kendisini tam anlamıyla kanıtlamış olan bu sporcumuz , ringe çıkarken arkasında , kendi toprağını , kendi insanını görmek istiyor. Ünvanı aldığı zaman Türk bayrağının göndere çekilmesini istiyor. Ve bunun için herşeyi yapmaya hazır.


“Boks dünyası çok yalan bir dünya , rakipler sadece ringin içinde değil” diyor. Bir yandan imkan üretmeye çalışırken , bir yandan da Andre Ward , Carl Froch , Robert Stieglitz , Arthur Abraham , George Groves vb.  isimlerle mücadele etmeye çalışıyor.


Bunları yaparken aynı zamanda kendisine benzer bütün sporculara umut oluyor.


Umarız bu yolda vazgeçmeyi hiçbir zaman düşünmez ve amacına ulaşır.


Kemeri alacağı günü iple çekiyoruz , yolu açık olsun… 

http://ringlerden.blogspot.com/

Not : Türk sporuna ve sporcusuna destek olmak ve biraz olsun ilgili insanlar arasında farkındalık oluşturmak adına bu yazıyı paylaşmak isteyen herkesin paylaşması dileğiyle...

   


41 yorum:

  1. hocam pro. boksun sporla fazla alakası yok gibi.sağlık açısından da riskler taşıyor.

    YanıtlaSil
  2. helal çok güzel yazmışsın

    YanıtlaSil
  3. x

    aşağı yukarı 10 yıl tekvandoda musabıklık yapdım büyük derecelerim olmasada türkiye capında derecelerim oldu, bu sporu sırf sevdiğim icin yapıyodum sonradan destek olanlar oldu ama şevkimiz kalmamışdı hakkımızı yedirmeyecek adamlar yokdu, bir nevi figürandık yani, yendiğimiz adamlar kamplara giderdi biz yalnız başımıza idman yapardık,hatta hiç unutmuyorum ferdi dövüşürken bi arkadaşımla bi turnuvaya gitmek icin idda oynuyoduk maça para ayarlamak icin gidememişdik ne günlerdi:) sonra kendime; ne aptalmışım dedim hiç bişeye deymedi, bu ülkede spor futbol neden futbol oynamadım ki dedim?...tabi şimdi hiç birini söylemiyorum kader diyorum geçdi gitti....

    YanıtlaSil
  4. x

    aynen adamlar her dünya şampyonasına farklı kişilerle geliyo hepde takım halinde birinciler, nasıl bi sistemleri varsa, bizde kadro 5 yıl önceden belli, o kadar sağlam tekvandocular varki cesaret edip büyük maçlara sokamıyolar teçrübesizler diye,servet tazegül olimpiyat şamp. akdenizde 17 yaşında bebeye yenildi hiç bi derecesiyok hemen peşine dünya şampyonasında gene sıradan birine yenildi, canavargibi taekciler var yiyolar onları günü kurtarma sevdasına...

    YanıtlaSil
  5. x

    eskiden tam tersikimse kafaya atmazdı. 2002 den önce nereye vurursan vur 1 puandı hakemler verirdi puanları, eline vururdu koluna vururdu hakemler basardı puanı, 2007-8 gibi geldi elektonik sevkartlar değişik değişik sevkartlar geldi bu sonuncusu iyi ama arada dandik puanlar cıkıyo kafaya tekniklerde itiraz hakkın var videoda bakıyolar şimdi biraz daha iyi. ama eski tat yok bence cok yumuşadı tekvando elektronik sevkarttan önce daha güzeldi ama adaletsizlik cok oluyodu.şimdi biraz daha adil ama görsel olarak eski maçlar yok.servet bu sisteme adapte olamadı gençler daha cabuk adapde oldu şimdi bebeler öttürüyo onları:)

    YanıtlaSil
  6. yazıyı çok beğendim iyi bi konuya değinmişsiniz de bizde sporu yönetenlerin ne kadarının spordan geldiği ortada onu geçtim kaygımız sportif başarı değil herşey göstermelik bi tesis açar birilerine yalanmak için adlarını verir kameraları toplar şaşalı bi açılış yaparız orda spor yapacak adam umrumuzda olmaz o yüzden ünsala gelene kadar çok adam var bu ülkede imkansızlıktan yokolup giden neyse son olarak Ünsal arıka şans dilemekten başka bişey gelmez elimizden özel durumunu da bilmiyodum hayatta herşey dilediği gibi olsun

    YanıtlaSil
  7. gençler bu ülkede boks branşında hiç gündeme gelmeden kaybolup giden bir çok isim var doğru ama en önemlisi ercüment aslandır.öyle bi adamdı ki kaç kiloda dövüşürse dövüşsün herkesle sparring yapar ve alt ederdi milli takımda.sonra imkansızlıklardan avustralya yenizelanda filan orlara takıldı pro da bi kaç maç ve kickboks yaptı ama kayboldu gitti.

    inanın benim gözlerimin gördüü sinan şamil le birlikte kumaşı en iyi olan boksördü ercüment abi

    YanıtlaSil
  8. Benim şöyle bi düşüncem var.Bu sporun reyting show yönünü iyi yapamıyor bizim sporcular.Beyefendi takılıp memur gibi verilen görev ne ise onu yapmaya çalışıyorlar.

    Oysa trash talking ya da kötü adam takılarak araya siyaset vb gibi şeyler sokarak sürekli gündeme gelmek işin pazar boyutunu artırır.

    YanıtlaSil
  9. Hayatında spor namına okulda minderde tombalak atlamaktan başka bir şey yapmamış, yapamamış bir ülkenin evlatları için şaşırılmaması gereken bir durum, doğru düzgün sporcu yetişmemesi. Hep derim öncelik Eğitim olmalı. Eğitimin sporun ikamesi olması, eğitim sisteminin sporcu yetiştirmeye müsait olması lazım.

    YanıtlaSil
  10. Yazı güzel de ilk Türk dünya şampiyonu Fırat Arslan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk şampiyon olabilir herkesten fazla saygı duyarım fırat a

      sebebi çok açık sıfırın altından bi yerlere gelmek hobson maçından sonra bi daha pro dövüşemeyecek kimse onu almayacak derken bi kroşeyle maçı çewirip robot gibi yaşayıp deliler gibi çalışan ve kendini aşmış biri.yeteneğine göre çok çok başarılı oldu.ercüment abi başta olmak üzere doksanların bi çok türk boksörü fırat tan çok daha yetenekliydi de işte sadece yetenekle olsa sinan şamil götürürdü işi

      Sil
  11. Belki kendi tercihi belki de şartlar gereği Fırat Arslan rotasını çizmiş, Almanya adına sahne alıyor. Ülkesini temsil eden bir sporcu (sahaya, ringe, mindere, korta...) ülkesinin bayrağı ya da milli marşıyla çıkmalı ki o hissiyatı uyandırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünsal Arık da Almanya adına sahne alıyor. :)

      Sil
    2. doğrudur, Ünsal olmuş Uensal zaten.
      Yazıdan anladığımız kadarıyla biraz da şartlar bu noktaya itelemiş. Yazık.

      Sil
    3. ünsal uensal olmamıştır herhalde almanyada o şekilde yazarlar hep dayım yüksel yueksel.seslinin yanına 2.sesli olarak e geldiğinde üste nokta gelmiş oluyor almancada

      Sil
    4. 'isimlerin' (Ali ,Ayşe, Fatma...) telaffuzu okunuşu başka ülkede farklılık gösterebilir ama yazılışta bir dilden başka bir dile geçince değişime uğramaz diye biliyorum ben. (Ülke, şehir isimleri hariç.)

      Sil
    5. cık yanlış biliyosun almancada i hariç noktalı harfler olmadığından ö ü gibi oemer uemit filan yazarlar hep normaldir.başka dillerde var mı bilmiyorum da almanlarda bu böyle

      Sil
    6. Uemit Oezat üzerinde test ettim. Sonuç : Olumlu. ☺

      Sil
  12. Bu işi savaşa çevirip vatan millet sakarya olayına karşıyım.
    Sonuçta bu bir meslek spordan önce.
    Çıkar ön planda.

    YanıtlaSil
  13. Sinan Şamil Sam çok yetenekli falan filan.Sergem Yalçın da öyleydi ama sonuç koca bir sıfır.

    Fırar arslan sıfır yetenek ama former wba dünya şampiyonu.

    yaşlanınca geçmişe bakıp vay be Wba dünya şampiyonu olmuşum -olmuşsun denilecek.

    Ama sinana şöyle olsaydı böyle olsaydı su kesilmeseydi falan filan.

    Tabi kendi görüşüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görüşün doğru inan şu fıratı görünce kendimize yazık etmişiz diyorum.bnm gözümde adamda kabiliyet hiç yok ama onun kadar başarılısı yok.hakemler ne puanlarsa puanlasın en son huck u yenmesi önünde ceketini ilikletir adamı

      Sil
    2. fırat eğer almanyada olmayıp türkiyede ve okuma imkanı olsaydı kesin doktor falan olurdu yapdığı her iste basarılı olur o yetenegi olsun olmasın onaki hırs çalısma isteginin çeyregi sinanda olsaydı çok farklı olur kanımca

      Sil
  14. Diyem o Kİ önce kişisel menfaatlar.Yoksa yıllar sonra bir gazetede manşette

    ESKİ BOKSÖR OTOPARKTA ÇALIŞIYOR.
    eSKİDEN EN İYİSİYDİ ŞİMDİ DEVLETTEN YARDIM BEKLİYOR

    böyle çıkmak var.

    YanıtlaSil
  15. E O zaman Dereck' i Twitlede İngiliz bayrağını sarıp sarmalayıp ganster moduna girmesin Jones. ☺ Bizim sporcumuz yapsa ırkçı olur faşizan olur demi.

    YanıtlaSil
  16. ben ne diyorum sen ne diyorsun hocam.

    adam zambiyalı gidip ingiltere adına dövüşüyor.kendi ülkesi adına dövüşmüyor.nerde ekmek o ülke adına yani

    tersten bak fırat arslan alman bayrağını sarıp sarmalasa mafya babası gangster imajıyla dövüşse

    dereck benim beğendiğim şeyi yapıyor..
    Ben yaparmıydım en fazla fırat kadar yapardım.dereck kadar yapmazdım.

    faşizanlık çok daha başka şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Şamil Sam Almanya' nın ekmeğini yemedi mi ? ama hiçbir zaman adını aldığı dilin ve üzerinde yürümeyi öğrendiği toprağın bırakmamıştır yakasını. Başarılıdır ya da başarısızdır bu tartışılır benim için profesyonel boksta ülkemizi dışarda temsil eden iki sporcu var : Sinan Şamil Sam ve Selçuk Aydın diğerleri ben de o hissiyatı uyandırmıyor.

      Sil
    2. sinan almanya adına dövüşseydi en az 2 ünvan maçı vardı çok şey biliyorum da yazacak dermanım yok

      Sil
    3. Türkiye adına döğüştü de fırsat mı verilmedi? Maskaev veya McCall maçlarından birini alsaydı ünvan maçına da çıkacaktı. Selçuk Guerrero'yu yenseydi ünvan maçına çıkmayacak mıydı?
      Elbette Almanya adına döğüşseydi daha çok fırsatı olurdu orası doğru tabii ki. (münzevi)

      Sil
    4. sinana kimse fırsat vermedi sinan o fırsatı kendisi aldı gerekirse bi gün yeniden uzun uzun yazarım ayrıntıları yaşadıklarını vs sinan a bırak fırsat verilmesini hep önü kapatıldı

      ayrıca ahmet önerin dediği gibi bugün bu ülkede boks kickboks varsa ahmet öner ve selçuk aydın varsa bunun sebebi sinandır.

      http://www.youtube.com/watch?v=6M1AaeOP434

      Sil
  17. Ercüment Aslanın profesyonel kariyeri pek parlak olmamış Avustralya lisansıyla super middleweight sıklette yaptığı 10 maçın 8 ini kazanmış (KO 6) 2 sini kaybetmiş nakavt olarak. En son 2007 de maç yapmış herhalde boksu bırakmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmiyorum ayrıntılarını da bişeyler yolunda gitmedi o adamda bi de devamlı sakatlıklar geçirdi.

      mundine le siacayla filan ünvan maçı bile düşünülüyodu onun için yok oldu gitti hiç bi pro maçını izlemişliğim yok.1 dakikalık 1 videosu wardı youtubeda o da kayboldu.

      olay biraz da menajer işi mahir oral ı istediler ünvan maçına kadar getirdiler istense ercümente de yapılırdı aynısı.ikisi kapışsa gözüm kapalı ercüment abi yer derim

      Sil
  18. ne gerek var bu ülkede spora, 1saat neden yürüyümki der para hesabı yapar vatandaş, akşama dizi var güzel mangal var çevreye rahatsızlık var sonra ekmek israfı var parklar duvarlar ekmekler atılmış, bizim parkın koşu pistinde ben ve birkaç kişi yürür ,koşar kalabalık semtte, pistin kenarında gençler kolayla sigara içer hiç birarada gidermi ayak uzatıp pistte çekirdek çitenler ,pistte dedikodu sigara yürüyen kadınlar ,yaşlılar ,hemen kenarda pöfür pöfür mangal sende koş bakalım.

    YanıtlaSil
  19. sinan şamil sam istanbulda ringe çıkacak salon bulamadı büyükşehir destek vermedi ankarada mccall ile ringe çıksada bin pişman oldu çünkü büyük kavgalar çıktı küfür zifir rezalet.

    YanıtlaSil
  20. belediyeler parklara neden barfiks yerleştirmez ben çekecem pazular,arka sırt sırt üst bölgem güçlensin diye bulsam yapışcam bırakmam ama yok barstarzz var yurtdışında yatay ,dikey her çeşit var çalışanlar kas yığını gençler bizde abuk subuk aletler koymuşlar.

    YanıtlaSil
  21. devletimizde kabahatlı sporu milletine aşılamıyor,1dakikalık kamu spot ile teşvik yapılmaz vatandaş zaten tembel.

    YanıtlaSil
  22. değeri haddinden fazla bilinen cem yılmazdır medya,insanlar hep şımartırlar bunu haybeden kazanıyor vallahi.

    YanıtlaSil
  23. @QUASIMODO yazdığı herşeye katılıyorum çok güzel bir konuya değinmiş böyle adamların değerini bilmesi lazım bizim ülkenin ama pek bilicek gibi durmuyorlar bu arada büyük ihtimalle karısı alman'dır o yüzden çoçuk onda kalmıştır yoksa kız olunca almanya'da velayeti baba'ya veriyor bu konularda biraz bilgim var o yüzden söyliyim dedim alman hükümeti'nin her zaman yabancılara karşı önyargısı vardır inşallah görebilir çoçuğunu izin vermezlersede 17 yaşına gelince çoçuğu kendi istediği ile görüşebilir kimse engelleyemez yasalar gereği tabi annesi babasın'dan soğutursa durum farklı olabilir

    YanıtlaSil
  24. hemen hemen bütün boksörlerimiz kariyerleri

    http://boxrec.com/ratings.php?country=TR&sex=m&division=P4P&status=E&SUBMIT=Go

    YanıtlaSil
  25. Merhaba. Ben Ünsal Arik. Uensal cogu ülkelerde ü yerine kulaniliyor. Ben 100% yüzü bir Türk efladiyim. Ama Burda gururla konustugumuz türkiye ve Türk basini ilgi göstermese Ben ne yapayim.
    Benim shortumada iki bayrak da var. Ama en büyük hayalim sadece türkiye Icin boks etmek. Ama bu isler konusmak ile olmuyor. Bizede burda köprüyü gecene kadar ayiya Dayi demek kaliyor. Sevgilerimle Ünsal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. az çok almanyanın şartlarını bilirim imkanlar bu iken bence bu şekilde devam etmeniz daha hayırlı olur.açıkçası ben almanyada yaşamaya devam etseydim alman vatandaşlığına geçecektim artık çifte vatandaşlık ta yok.orlarda yaşamayan orların şartlarını bilmeyenler saçmalayabilir de ben bi süre yaşadım şartları gayet iyi biliyorum.hangi ülkenin pasaportu yada bayrağı olduğu çok önemli değildir önemli olan insanın kalbindekidir.

      umarım yolunuz açık olur

      Sil
  26. kayıtsız kalmak en kötü eleştiridir.

    YanıtlaSil