Tarihimizin nakışı itibariyle güçlü olmak kavramı, özellikle erkekler için nefes almak kadar önemli bir mesele ve konu olmuştur. Zaman zaman ağırlık kaldırmakla, bilek güreşiyle veyahut beden güreşiyle ölçülür olmuş. Bunun yanı sıra atalarımız, atıcılık, kılıç kuşanma gibi alanlarda’da yarışmışlar. Cumhuriyet kurulduktan sonra Halter ve dövüş sporlarında gelişme görülünce, “Türk gibi kuvvetli” sözünün manası daha iyi anlaşılır olmuştur. Sanırım genetiğimizde kuvvetli olmak, oldukça yatkın ve önemli bir kodlama olsa gerek.
Bir insanın kuvvetli ve güçlü olduğunu nereden anlarız? Ağırlık kaldırarak, güreş tutarak, dövüş sporunda galebe gelerek, bilek güreşi yaparak? Bunlarıda boşverip uzun mesafeyi en kısa sürede koşarak mı? Yoksa, bu saydıklarımızın hepsini başarmak mı? Bu sorulara yanıt bulmak amacıyla farklı ülkelerde amatörce’de olsa anketler düzenlendi(*). Ankete katılanların çoğunluğu güç kavramını Ağırlık kaldırmakla ölçüşeceğini belirttiler.
Brezilya ve İngiltere gibi bazı ülkeler, dövüş sporlarını göstermişler. Japonya ülkesi, dövüş sporu ve güreşi temel almış. Arap ülkeleri Dövüş sporunu hedef göstermiş. Rusya, Amerika ve ülkemizde en güçlü sporcu kavramını Ağırlık kaldırma sporunda tanımlamışlardır. Rotamızı Kenya ve Etiyopya ülkelerine çevirdiğimizde ise Atletizm koşucularını göstermişlerdir. Anketten de anlaşılıyor ki, kuvvet-güçlü olmak kavramları farklı farklı değerlendiriliyor ve düşünülüyor.
Bu durumda öncelikle “en güçlü sporcu” tasvirini açıklamaya çalışalım.
Kuvvet kelimesi genel anlamda tek bir olguyu belirtmez. Bir insan yaptığı herhangi bir işte kuvvetli ve güçlü olabilir. Satranç oynayan birisi beyniyle, futbol oynayanlar nefes ve ayaklarıyla, basket oynayanlar ise nefes ve kollarıyla güçlü olabiliyor. Tabiki spordan spora geçiş yaptığımızda her sporun kendi alanı içerisinde kuvvetli olabilme durumu söz konusudur ve tarif edilirken; “x sporun en kuvvetli sporcusu” şeklinde tanımlanır. Aklınızdaki kuvvet kelimesini biraz daha açmak ve örneklendirmek istiyorum.
1. gruptaki sporcumuz: Ağırlıkçı yada Strongman’ci,
2. gruptaki sporcumuz: Güreşçi,
3. gruptaki sporcumuz: Boksör(yada diğer dövüş sporcusu)
4. gruptaki sporcumuz: Atletizmci(uzun-kısa koşucu)
Bütün bu gruplardaki sporcuların hepsinin, yeryüzünde kendi alanında en iyisi ve şampiyon sporcular olduğunu düşünün.
( Donnie Thompson, Yatarak 440kg itiyor. Sırtında 575kg kaldırıyor ve Yerden 390kg ağırlığı kesiyor.)
İlk gruptaki ağırlıkçı sporcuları ele alalım. Bir Amerikalı Ryan Kennelly, 490kg ağırlığı demir çubukla(barla) yatarak(bench press) itebiliyor. Bir başka Amerikalı sporcu Donnie Thompson, Sırtında 575kg ağırlığı bulunan Barı çömelerek(Squat) sırtında taşıyabiliyor. İzlandalı Benedikt Magnusson ise 460kg ağırlığı yerden temasını keserek havalandırıyor( Deatlift). Bu rakamları Süper Ağırsiklet sporcuları başarıyor. Sıkı durun. En düşük sikletteki sporcuların başardığı ağırlıklara bir bakalım. 52kg kategorisinde bulunan Polonyalı Andrzej Stanaszek, Squat(çömelme)'de tam tamına 300kg ağırlığı başarmıştır. Yine aynı sporcu, Yatarak itme'de (bench press) 182.5kg ağırlığı itmeyi başarmıştır. Yerden Kesme(deatlift) yarışmasında ise Hindistanlı E. Saajeva Bhaskaran sporcu tam tamına 260kg ağırlığı havalandırmıştır. İddialı olacak ama gerçek olan şudur ki, bugünki profesyonel spor branşlarının birçoğunda bu rakamları başaran hiçbir sporcu yoktur. İsterse sikleti 90kg olsun. Bizim araştırmalarımıza göre bu verdiğimiz rakamları, bir güreşçi, tekvandocu, basketbolcu, kayakçı, vücut geliştirmeci, boksör ve atletizmci başaramamaktadır. Gözlemlerimiz arasında %95 profesyonel sporcu grubu bu rakamları başaramıyor. Hatta size şöyle söyleyebilirim ki, yüzme, futbol, tenis, uzun maraton koşucusu, okçuluk, golf, yüksek çıta atlama, uzun atlama, bilardo ve eskrim sporcuların hiç biri yukarıdaki ağırlıkçı sporcunun başardığı rakamları kesinlikle başaramamaktadır yani başarabilen bir tane sporcu çıkmaz.
Bütün bunları bir kenara koyarsak, günlük ağır şartlarda ağır yük altında çalışan herhangi bir işçi, 15 sene çalışmış olsa bile, bu ağırlıkları başarması, %0.01 ihtimaldir. Bana göre kensinlikle imkansızdır. Bu durumda böyle bir sporcuya biz Dünyanın en güçlü sporcusu diyebilir miyiz?
Peki, güreşçilerin, bir ağırlıkçı kadar ağırlık kaldıramadığı kesindir. Örnek; Olimpiyatta Altın madalya kazanmış 80-90 kilogram vücut ağırlığında şampiyon mısırlı güreşçi’nin en fazla 170 kilogram ağırlığı itebildiğini biliyor muydunuz? Oysa aynı ağırlık kategorisinde bir ağırlıkçı 1980’li yıllarda 290 kilogram ağırlığı zaten başarıyordu. Bugün ise kat kat fazlasını başarıyorlar. Acaba siz aynı siklette dünya şampiyonu güreşçi ile dünya ağırlık şampiyonu arasında seçim yapsanız hangisinin daha güçlü olacağını düşünürsünüz?
Dünya Ağırsiklet boks şampiyonu Mike Tyson’ın eski antrenörü Cus T’amato’nun yardımcı antrenörleri Mike Tyson’ın 220 kilogram ağırlığı sırtına alarak yere çömelip tekrar kalkabildiğini ve yaklaşık 200 kilogram ağırlığı da yatarak itebildiğini açıklamış. Size şaka gelmesin ama bugün ki ve o zamanlardaki aynı siklette bulunan ağırlıkçılar, bu rakamlarla ısınma turu yapıyorlar. Sizce Tyson mı daha güçlü yoksa şampiyon Ağırlıkçı sporcular mı?
Müthiş adaleye ve müthiş nefese sahip Usain Bolt gibi bir koşucu, acaba bir ağırlık kaldıranla kuvvet anlamında yarışabilir mi? Karşılaştırma yapsaydık acaba cevabınız ne olurdu?
(Ahmet Taşçı, Kırkpınar Güreşlerinde 10 kez Pehlivan olmuştur. 25 yaşında spora başladı ve 10 kez şampiyon oldu. 50 yaşında Kırkpınar Pehlivanı oldu.)
İkinci grupta yer alan spor dalı güreş, tam anlamıyla alma, atma, çırpma ve itme gibi hareketlerle uygulanan inanılmaz kuvvet içeren spordur. Usta bir güreşçi, 80 kilogramlık bir insanı belinden kavrayıp, rahatlıkla arka üstü yere çarpabildiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu müthiş kuvvete, birde bedenen dayanıklık ve direnme gücü eklenince, ortaya aranılan kuvvetli bir sporcu tablosu ister istemez çıkıyor.
Anadolu’da Kuvvet ve Güç kelimeleri, güreş ve Ağırlık kaldırmayla ölçülüyordu. Çünkü, ortada herkesin kaldıramadığı bir ağırlık, ve bunu kaldıran birileri vardı. Mantikende böyle bir ağırlığı kaldıran bir insanın güçlü olarak vasıflandırılması normaldi. Osmanlı döneminde en popüler spor olan güreş’in, büyük şampiyon pehlivanları, hem görsel anlamda hemde kaldırdığı ağırlıklarla “en güçlü insanlar” vasfını alması da çok doğrudur. Güçlü rivayetlere göre bir Osmanlı pehlivanı tek koluyla 80kg’lık bir insanı ve sırtında 100kg’lık bir çuvalı yokuş yukarı rahatça taşıyabilmeleri, ancak kuvvet’le ölçülebilecek şeylerdi.
Bugün profesyonel güreş şampiyon sporcunun karşısına bir ağırlık şampiyonu, atletizmci yada şampiyon boksör’leri çıkması faydasız kalır. Çünkü şampiyon güreşçi istisnasız hepsini minderde devirirdi. Yoksa siz aksini mi düşünüyor sunuz? Hiç endişeniz olmasın. Şampiyon güreşçi, en kuvvetli strongmanci(ağırlıkçı) sporcusunu aşırı zorlanmadan minderde perişan eder. Bu durumda dünyanın en kuvvetli insanı kim oluyor sizce? Farklı spor dallarında şampiyon sporcuları yere seren güreşçi mi? Yoksa ağırlıkçılar mı yada nakavtlarla yere seren boksörler mi?
Üçüncü grup olarak ele aldığımız kuvvet sporu olan boks ve kickboks, tam anlamıyla dövüş sektörünü oluşturmaktadır. Mantık olarak siz bir insanı kavgada yendiğinizde, rakibinizden güçlü olarak adlandırılırsınız. Boks sporu, yumruk ve beden gücüne dayalı bir sahadır. Bu alanda kuvvetli olmak büyük önem taşır. Fakat kuvvet birinci temel olarak sporcuya sunulmaz. Öncelikle disiplin idman anlayışı,taktikler ve takip eden adımlar gösterilir. Boks sporu yapan sporcular aynı zamanda ağırlıklarlada çalışır. Ciddi bir kuvvet oluşturmak için devamlı itme türü egzersizleri takip eder. Fakat kesinlikle bir ağırlıkçı kadar ağırlık kaldıramaz ve kesinlikle bir güreşçi gibi rakibiyle minderde güreşemez. Çünkü boksör, belli kurallar çerçevesinde hızlılığını ve yumruk gücünü artırmıştır. Kondisyon olarak ringte uzun süre kalabilme dayanıklılığını artırmıştır. Dünya şampiyonu olmuş bir boksörün karşısına siz dünyanın en güçlü haltercisi, ağırlıkçısı yada güreşçisini çıkarırsanız sizce kim galip gelir? Boksörümüz bırakın kendi sikletindeki sporcuları, 20 kilo daha fazla ağırlığa sahip rakiplerini rahatça nakavt edebilecek kuvvete sahiptir. Bu etapta acaba boksör diğer kuvvet sporlarına nazaran dünyanın en güçlü sporcusu olmuyor mu? Cevabınız evet ise o zaman inanılmaz dehşet verici ağırlıkları yerden kaldıran ağırlıkçımıza ne demeli? aynı ağırlıkları en kuvvetli bir boksörün kaldırması imkansızdır. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Yada güreş minderinde boksörün bir dünya şampiyonuna fazla şansı olmadığını bilmekteyiz. Bunu açıklamak mümkün müdür?
(Usain Bolt, 100 metre yarışında 9.58 saniye ve 200 metre yarışında ise 19.19 saniye ile Atletizm'de Dünya Rekoru kırmış sporcudur.)
Dördüncü grupta kondisyon ağırlıklı çalışan şampiyon atletizm koşucu sporcumuz bulunuyor. Bir koşucu, bedenin ve iç organların bütün nefes alma verme direncine dayanıklı olmak için çaba gösterir. Kasların ve sinir sistemlerin bu doğrultuda çalıştığını ve maksimum düzeyde inanılmaz hızlılık ve kuvvet oluşturduğunu bilmekteyiz. Bir boksör 100 metre’yi kaç dakikada tamamlayabilir? Bir ağırlıkçı yada güreşçi bu ağır kondisyon direncine ne kadar kuvvetli direnç gösterebilir? Kuvvet burada tamamen isyan eder. Çünkü kuvvet olgusu diğer sporcularda tamamen farklı boyutlarda idman ettirilmiştir. Bir koşucu kemik ve kas sistemlerini sertleştirir. Fakat hacime bağlayamaz ve kemik-kas kuvvetini sınırlı tutar. Kondisyon çalışmaları, tam anlamıyla vücudun maksimum kuvvetini ortaya koyar. Bilim adamları akciğer ve diğer organların kuvveti olarak belirtmişler ve bazıları ise iç organlar dış organlar beraber içli dışlı inanılmaz kuvveti oluşturduğunu söylemişlerdir. Kuvvet demek sadece bir insanı yere sermek yada yerden 400kg ağırlığı kaldırmak demek değildir. 85kg ağırlığında hangi güreşçi, boksör yada ağırlıkçı sporcu, 100 metreyi 10 saniyenin altında koşabilir? Öyle ise sizce atletizm yapan bu sporcumuz diğerlerine oranla daha kuvvetli değil midir?
Son olarak anlıyoruz ki, Kuvvet sektörü ve algısı spor branşlarına göre değişiklik arz ediyor. Buna rağmen popüler “kuvvet” blançosunu oluşturmak adına dünya’da çabalar sarf ediliyor ve seyircileri heyecanlandırmak için bir gladyatör oluşturmak çabasındalar.
Güreş, Ağırlık kaldırma ve dövüş sporu ana temel kuvvet sektörünü oluşturuyor. Zaman geçtikçe bu 3 sporu birleştirmek isteyenlerde oldu. Çok defa farklı düşünceler geçti. Bugün gelinen noktaya göre Dünya’da iki spor dalı bulunuyor ki, bu sporlar gerçektende “kuvvet” olgusunu fazlasıyla içine barındırmış durumdadır. Bunların birisi “MMA- kafes dövüşü” ve “Strongman- ağırlık sporu”.
(Mariusz Pudzianowski, Karate'de Kyokushin yeşil kemer sahibi.Strongman tarihinde En çok Şampiyon olan sporcu ve şu an MMA kafes dövüşünde yarışıyor. Üç kere Dünya'nın en güçlü adamı olarak ödül aldı.)
MMA dövüş sporunda güreş, boks, kickboks, muay tay ve diğer bütün dövüş spor branşlarını içinde barındıran bir arena’dır. Böyle bir spor sahasında galip gelebilecek sporcu, “en güçlü sporcu” ünvanını taşıması beklenilmiştir ve nitekimde bir manada öyle olmuştur. Fakat bu spor dalıda teknik ve taktik sistemlerden oluşmuş ve bir hamlede dünyanın en güçlü dövüşçüsünü nakavt edebilecek donanıma sahip olması, zaman zaman sıkıcı hale getirebiliyor. Boks branşı gibi dişe diş bir mücadele’nin zaman zaman ötsine geçebiliyor. Herşeye rağmen, seyircileri coşturmada güzel bir kuvvet spor sahası diyebiliriz. MMA’da güreşçi bir sporcunun dövüş kulübüne girmesi ve şampiyon olması mümkünken, Boks lisanslı sporcunun MMA’ya girip başarı göstermesi veya Kickboks Muay tay alanından gelerek MMA’ya girrip başarı göstermesi de mümkün görülüyor.
Strongman branşında normal halter ve powerlifting alanlarına göre sabitleşmiş bir demir çubuğu aynı orantılarda öterek uygulanılan kuvvet sahasını oluşturmuyor. Çok daha ötesinde bir gülle taşı kaldırma, atrabayı kaldırma, traktör lastiğini kaldırarak belli bir msafeye kadar götürme, 100 kilogramdan fazla olan ağırlığı en kısa sürede belirtilen noktaya taşıma, kalın ağaç kütlesini en yükske tekrarda ayakta yukarı doğru itebilme kaldırma, sırta yüklenen bir ağırlığı en kısa rede hedefe taşıma gibi farklı fraksiyonları olan günlük yaşantıyada akseden bir kuvvet sahası görmekteyiz. Burada hızlılık, nefes ve zamanla yarışma konusuda bulununca, çok daha ötede bir kuvvet sahası incelenmiş bulunuyor. Gerçektende Strongmanciler Dünyanın en popüle kuvvet sporcularıdır. İstisnasız dehşet verici bir “kuvvet” e shaipotirler. Peki, hem strongman hemde dövüş sporu kombinesi yapılmışmıdır? Pudzianowski isimli Polonyalı bir Strongmanci, 4 kere Dünyanın en büyük strongman yarışmasınd aşampiyon oldu ve rekorlara imza attı. Bu sporcu daha sonra MMA brnaşına girdi ve başarıda göstermiş durumdadır. Pudzianowski, gerçektende “en güçlü sporcu” ünvanını hak etmiş durumdadır.
Bunun dışında Alistair Overeem isimli Hollandalı sporcu, K1 diye adlandırılan muaytay ve kickboks müsabakasında Dünya şampiyonu olduktan sonra MMA Kafes dövüşünde de dünya şampiyonu olarak Tarihe adını altın harflerle kazdırdı. Bu sporcu’da Dünyanın en kuvvetli sporcusu olma ünvanını hak ettiğini düşünüyoruz.
Böylesine kuvvetli sporcuların sayısı az değildir. İsimlerini saymamız gereken birçok sporcu vardır. Güreş, Halter yada Boks alanlarında saymamız gereken birçok isimleri, toplumumuz zaten biliyor ve bu sporcular da gerçeken müthiş kuvvet potansiyeline sahiptir. Fakat farklı spor branşlarını birleşirerek bir nktada buluşmak, kuvvet anlamında meydan okumanında ötesinde doğru bir kuvvet sahasını bize gösteriyor.
Elbetteki Spor branşları kndi çerçevesinde en güçlü sporcuyu oluşturuyor. Örneğin Alistair Overeem, Güreş şampiyonasına girmiş bulunsa Olimpiyat şampiyon olması oldukça zordur. Pudzianowski’nin Dünya Boks şampiyonunu devirmesi de bir o kadar zordur. Dünyanın en güçlü insanı bir başka sporda en güçsüz insanı konumuna düşebilmektedir. En kuvvetli insanlarını sadece bir spor dalında belirlemek spor anlayışına ters düşmektedir. Buna rağmen ortak noktada buluşmak- bir açıdan mantıklı gelmekte ve popüler olmaktadır.
Dünyanın en güçlü sporcusu olmak istiyorsanız, bizim önerimiz 3 farklı brnaşı birlikte uygulamanızdır. Bunlar, Ağırlık kaldırma(strongman tarzında), Dövüş sporu(boks) ve Güreş. Bunun yanında Ruhen’de güçlü olmanız gerekiyor. Eğer beyniniz buna hazır değilde ruhen dinamik değilseniz, başarılı olmanız zordur.
Gerçek anlamda dünyanın en güçlü insanı, Squat egzersizinde 500kg kaldırabilmek yada yatarak sehpada 380kg bench press yapabilmek değildir. Olimpiyatlarda yerden 250kg ağırlığı alıp havaya kaldırmakta değildir. Veyahut bir yumrukta rakibinizi mindere sermenizde çok fazla meseleyi açıklamaz.
Asıl kuvvet sektöründe BÜTÜNLÜK önemlidir. Squat alanında 250kg kaldırın önemli değil. Bench Press’te 250kg itebilirsiniz. Fakat sırtınıza aldığınız 50kg yükü bir kilometre taşıyabilmeniz, iki şişe kasayı alıp evinize yorulmadan getirebilmeniz, halı sahada maç yaptığınızda nefesinizin hemen kesilmemesi, minderde güreşirken sizden 10kg hafif bir güreşçiye mağlup olmamanız ve kum torbasına değilde rakibine yumruk attığınızda etkisiz hale getirebilmneiz ve çok iyi kavıs çizebilmeniz, sizi kuvvet alanında en iyisi yapacaktır eminim.
Balzac’ın meşhur sözüyle bitirelim: “Her Kuvvet, Sabır ile Zaman’ın birleşmesiyle elde edilir.”
Kaynak-Bu makale www.vucutbilim.com'dan kopyalanarak alıntı yapılmıştır.
yazıyı hazırlayanlara ayrıc teşekkür etmek istiyorum.çok güzel çalışma yapmışlar ki bende buraya koydum :D
YanıtlaSilfazla güç kuvvet böyle adamlarda bilgi azdır iki haneli rakamı hesap edemezler, duygusuzdurlar.
YanıtlaSilen güzel güç akıl, zeka gücüdür ,sağlık ve paradır ,tabii birazda kuvvette lazım güçte lazım ama böyleside değil.
YanıtlaSilsteroid ile başarı kazanmış overeem güçlü olsa ne olur
YanıtlaSilsteroid olayını da çok abartmasınız diyorum olmayanı var etmez olanı güçlendirir steroidler hepsi birbirinden güçlü artık balede bile steroid kullanılır olcak nerdeyse overeem in steroidi mi sıkıntı yarattı.yaş 16ya geldiğinde herkes kullanmaya başlıyor steroid
YanıtlaSilYaw bıtak bu işleri steorid kesilinde owetem ve badri hari ne durumlara düştü herkeste görüyor.. herkes kullanıyor olabilir ancak bazıları gücünün çoğunu ona borçlu ki anında sönüp gittiler...
Silsteroid'i herkes kullanıyor diyerek sanki iyi ve zararsız bir şey gibi'de göstermemek gerekir steroid yüzünden 2 boksör ölmüştü belki bilmediğim daha başka ölümlerde olmuştur kullanmayanda vardır kullananda vardır o ayrı konu tabi
YanıtlaSilhttp://www.youtube.com/watch?v=wXVOKUi-4Jo
http://tr.wikipedia.org/wiki/Anabolik_steroid
http://www.bodyciforum.com/yan-etkiler/136-steroidlerin-bazi-yan-etkileri-ve-zararlari.html
Wladimir Klitschko
güce kuvvete dayalı herhangi bi performans sporunda kullanmayan yoktur , insan vücudunun sınırları da bellidir makarna tavukla olmuyo bu işler , anti doping istiyosan sanatla ilgilencen 60lardan beri var olan bişey bu ve hep olacak
Silayrıca insanlar kendilerini mesleklerine adayıp robot gibi yaşayıp köpek gibi çalışıyoken her şeyi yedikleri 2 tane iğneye kullandıkları 2 tane hapa bağlamak bu işin ucundan kıyısından geçmediğinizi gösterir
ben filan hikaye de bnm öz abim gibi bi abim var 16 sene komşuluk yaptığım şuan yanımda o bodyciforumda yazılan şeylere k.çıyla gülüyor.o branşta tc sınırları içinde çıkmış en başarılı insandır kendisi.bu işleri bilenler kimden bahsettiğimi bilirler
wikideki yazı da sığ ötesi
tekrar overeem e dönelim onun yediği iğneleri bu sitede herhangi birine vursan yine de bişey değişmez.allah vergisi bi kuvvetin ve yeteneğin olmazsa o iğneler sadece göbekle jinekomasti yapar.bi yerlere gelmiş insanlara saygı duymayı bilmek gerek.hele ki rakipleri de aynı b.ku yiyosa...
nokta
ha bi de dayanamıcam kullanmayı bilir ona göre de idmanın yapar vücudunda depolamazsan içtiğin koladan daha fazla bi zarar vermez o steroidler sana.yüklediğini yakacaksın kanına kasına karıştıracaksın dengeli besleneceksin kimyasallarla tepkimeye giren özellikle sıvı besinlerden kaçınacaksın sonra da günde 8 saat uyuyacaksın bu işin kuralı budur.o zmn nescafe kadar cola kadar zarar vermez.
YanıtlaSilbu işin raconu budur gençler kimse haşlama tavuk makarnayla bu hale gelmedi ve gelmeyecek boş beleş muhabbetleri kesin derim ben
steorid'in zararlarını herkes biliyor kanıtlanmış bir şey isteyen kullanır isteyen kullanmaz kesinlikle savunulucak bir tarafı yoktur zaten sitedekilerin çoğu bilir kısa vade'de başarı getirir sonra uzun vadede overeem gibi rezil olursun ringde
YanıtlaSilWladimir Klitschko
Ben floydun kullanmadigini dusunuyorum.baska da vardir kullanmayan.ufcde. limit var.her steroit serbestdegil.70lerde 60larda adamlar 15round dovusuyodu.okuz gibi guclu olanlarida. Vardi.unlu bir boksorun bana dedigi gibi steroids are for losers.
YanıtlaSilDan henderson var ufcde..simdiye kadar kullandigi buaddeler yuzunden trt tedavisi goruyor yani vucudu testesteron uretemiyor artik disardan aliyor bunu.mma de belki gereklidir ama boksta zannetmiyorum.
telefondan grdigim icin isim cikmiyor burak esmeray ben
YanıtlaSilsterodlere yararli diyen olmadi anlamadiginiz islerde ahkam kesip cocuk bahcesine cevirmeyin burayi
steroid nedir ne ise yarar neden uretilir sporcula bnlari neden kullanir bilmeden de fazla otmeyin
grip oldugunuzda bilmeden steroid kullanmissinizdir emin olun
steroid kisa yada uzun vadede basari getirmez.adamdaki potansiyeli artirir ama once potansiyel olmasi gerekir.
basarinin suresi de vucuduna ve calismana baglidr
oyle sahte hesaplarla salak salak biseyler karalayan onun bnn fotolariyla biseyler yapan tipler anlamaz bu isten
jonjones bunlari kullnmayan sporcu yok abicm anca snn gbi 24 25yasinda boksor olcam dye gezinenleri duduklerler.sen onlara inanma vaktinde soruyodun bna bu igneleri sakin ola bulasma bu islere.ztn bu ulkede satilanladan cacik olmaz
floyda gelelim 2yil ara verdiginde lisansi askidayken ne kurler yapmistir o.bu olayi da kas yapisina guce baglamayin.agirsiklette en skandal adamlardandr toney ve sinan samil.lnki ytubeda
Jonjones
YanıtlaSilBurak ben uzunn yillardir boks yapio rum zten.bazen ahmet cakardan farkin olmuyor kusura bakma
burak ben
Silsanki aylar once baska bi boks sitesinde hic yapmadigini soyluyodun ama neyse sen uyun yillardir boks yapiyorum diyosan oyledir
eski sanalcilardan pek kimse kalmadi artik faceten twitterdan yada telefonla gorusuyoruz 40 yilda 1 de ayni sehire denk gelirsek.bana bu tarz benzetmeler cok yapildi hepsinin de ne oldugu ortada
konu steroiddi donelim steroid olayina olmasa daha iyi engelleyemiyosan da yapcak bisey yok steroid kullanmayan yoktur testlerde yakalanan ve yakalanmayanlar vardir
sende allah vergisi biseyler ve cesitli sportif temeller yoksa steroid sana bisey katmay.adi ustunde performans artirici kimyasal hepsi.hic bi doktor hoca yada sporcu kullanin edin faydalidir demey de bu maddeleri profesyonelce kullanirsan vucuduna kalici hasar vermez.kendimden biliyorum vaktinde birilerinin istegiyle girdik bi kure yas 16 cepte para b.k guzel de sonuc aldik sonra her sabah 2 tablet gece 2 tablet cepteki tum parayla vurdur igneleri ne karaciger kaldi ne bobrek cocuk yasta oldu bunye tazeyi kendini yeniledi kurtardik.hic utanmam kan isedigim yataktan tuvalete tuvaletten yataga yasadigim saclarimin cogunu doktum de benle baslayip en ufak hasar gormeden uluslararasi seviyeye cikmis arkadaslarim da oldu
gecen telefondan girdim gormedim.o disardan testosteron alma yorunlulugu yasayan kimse ayrintilarini bilmiyorum da muhtemelen gereginden fazla yuklemis dogru duygun idman da yapmamistir.vucudu da dogal fonksiyonlarini yitirmistir.yasi da kemale erdiyse iyiye dogru gidebilir ama tamamen iyilesmez diye tahmin ediyorum bu isin aci gercekleri bunlardir
akil var mantik var digal cevre kirleniyo besinler boyuluyo insanlar her gecen gun bi oncekinden sagliksiy yasiyo ama her bransta her yeni jenerasyon kirilamay denen rekorlari kiriyo-teknoloji gibi steroidler de gelisiyo insanlar da dolayisiyla gelisiyo.kimse kendini kandirmasin bi zahmet
steroid olayi genis kavramdir bunun icine tc sinirlarinda satilan en agir anapolon da girer aferin de.aferin midir aferim midir nedir onu benim anannem kullaniyo suan.kimi zinde tutar kimi sakatliklari hizli iyilestirir kimi gucu kimi dayanikliligi kimi kondusyonu artirir kimi vucudundan yagi suyu atar.hepsinin tipta mutlaka ki bi gerekliligi vardir.anapolon loseminin son evresinde hasta gitti gidiyo dendiginde veriliyodu sanirim bunun sportif gereksinimlerini malesef sporun icindekiler dogurmustur.bu isin matematigi yoktur da ayni guc ayni teknikte 2 adamdan birini dogala biraksan digerine steoid fln yuklesen profesyonelce 6 ay sonra steroidli olan digerini perisan eder o nedenle herkes kullaniyoken bunlari yakalananlari suclamamak gerek.ayni yamanda kimyadan pek anlamam da kimyasal tepkimeler vardir 2100 supplement kullanirsin vucudunda steroid cikmaz bilmeden 2 supplement kullanirsin maddeler ayni olsa da markadan markaya icindekiler farklilik gosterir bunlar tepkimeye girer kaninda sidiginde steroid maddeye rastlarlar.bu maddeleri inekten sagmiyo kimse hepsi kimyasal kendi aralarinda cesitlilik gosterirler cogu yaman bilerek bazen de bilmeyerek ust duzey sporcularin hepsi kullanirlar
sinav mekik barfix cig yumurta filan onlar rocky filmlerinde olur gercek hayatta yok boyle bisey
aksini iddia edecek varsa ezbere konusmak yerine mantikli bi sekilde iddia etsin bi zahmet