5 Ağustos 2013 Pazartesi

KASK MEVZUSU



Amatör boksun , profesyonel boksla bazı farkları olduğu malum.



Kurallar , hakemlerin tutumu vb şeyeri bir kenara alıp , bu farklara şekil açısından bakıldığında , kullanılan malzemeler bakımından amatör boks , profesyonel bokstan birçok noktaya ayrılıyor.



Amatör boks , 
bir diğer deyişle olimpik boks , kuralları gereği sporcu sağlığını ön planda tutmak amacıyla  müsabakalarda kaskı zorunlu tutuyordu. Bu kural , amatör boksun seyir zevkini öldürdüğü , amatör boksu seyirciden uzaklaştırarak imkanları azalttığı , hatta kaskın sporcu sağlığıyla hiçbir alakasının olmadığı ve koruma sağlamadığı şeklinde tartışmalar doğuruyordu. En son  , izleyici sayısındaki azalma nedeniyle boksun olimpiyatlardan çıkarılacağı dedikoduları başlayınca , AIBA (Uluslararası Amatör Boks Federasyonu) harekete geçti ve 11 mart 2013 tarihinde resmileşen kararıyla büyük erkekler kategorisinde kask uygulamasını kaldırdı.



Kask uygulamasının kaldırılmasıyla amatör boksun son yıllarda çok düşen izleyici sayısını arttırmak amaçlanıyor. AIBA , bu karara dayanak olarak , 2000’den fazla müsabaka üzerinde yaptırdığı 2 ayrı araştırmayı öne sürüyor. Bu araştırmalara göre kaskın kaldırılması , sporcu üzerindeki sarsıntı ve darbeleri azaltıcı bir etki yaparak olumlu bir sonuç doğurdu.



Peki kask , gerçekten darbeleri azaltıyor mu yoksa AIBA’nın araştırmaları gibi ters bir etki mi yaratıyor ? Bu konuda sporcular arasında farklı görüşler mevcut. Kimi asıl korunması gereken yer olan çeneyi hiç korumadığını ve şekli nedeniyle görüş açısını daralttığını söylerken , kimi de faydalı olduğunu düşünüyor.


Öyle veya böyle , amatör boksta  kask , ekim ayında Kazakistan – Astana’da yapılacak olan dünya şampiyonasıyla beraber kalkıyor. Bakalım bu kararın sonucunda AIBA ve federasyonlar , istedikleri sonucu elde edebilecekler mi…

28 yorum:

  1. kask darbeleri azaltıyor mu artırıyor mu bilemem de amatör boksa olan ilgiliyi azaltıyor.açıkçası ben pek bi faydası olduğunu düşünmüyordum

    YanıtlaSil
  2. bir boksör olarak şunu söyliyim arkadaşlar ben kaskın kalmasından yanayım kaş açılmasını önlüyo bence en önemlisi o,ama çıkmasındanda yanayım çünkü darbe yiyince kayıp duruyor, yani rakibimi düşüncez kaskı mı. kararsızım açıkcası.

    YanıtlaSil
  3. (TV) İzlenebilite açısından :

    Amatör boksa ilgi duyan her ülkeye bir adet Orhan Ayhan klonlasalar kâfi.

    Onun sunumunda boksörler beyaz şalvar altı nike spor ayakkabıyla maçlara çıksa gene izlerim.

    YanıtlaSil
  4. bu hafta sonu oldukça iyi karşılaşmalar var.

    http://boxrec.com/date_search.php?yyyy=2013&mm=08&dd=17&SUBMIT=Go

    YanıtlaSil
  5. Bunlar hızını alamayıp atlet, dişlik ve kasık koruyucusu gibi ritüelleri çıkarttırırsa maçlar artık karakolda biter.

    YanıtlaSil
  6. x

    pro da adamlar senede 2-3 maç yapıyo kasksız, amatörde kaç maç oluyo ortalama? tahribat daha fazla olur prolara göre...

    YanıtlaSil
  7. x

    kask çıkacak 1 gün yüzü gözü şişecek kaşı açılacak 2. gün dikişlemi çıkacak maça? amatör boks kasksız olmaz bence...

    YanıtlaSil
  8. sen boksörmüsün ? :)) salonda arkadaslarınlamı boks yapıyosun ? nevrinin döndüğü yumruk yemedinmi hiç?

    YanıtlaSil
  9. ayrıca ben pro boksun senede 2-3 mac yapılmasını doğru bulmuyorum. o kadar paraları alıyosunuz bence pro boksörlerde 2 ayda 1 mac yapmalı. yapma zorunluluğu gelmeli yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. x

      2 ayda bir değilde senede 4 maç olsa iyi olur.senede 1 maç yapıp efsane olmaya çalışan çakalların maskesi düşer böylece.

      Sil
    2. 35 yaşında senede 4 maç yapılmaz ama mantıklı olalım biraz

      Sil
    3. o zaman bıraksın bu işi. işi ne yani adamın. meslek olarak işi ne :)

      Sil
    4. x

      48 yaşında hopkinks Hafif Ağırda sende 2 maç yapıyosa floyd o fizikle o yetenekle 10 maç yapar.

      Sil
    5. ya olur mu öyle şey Pacman 2012 yılında 2 tane maç yaptı sadece yani senın mantıklı boksu bıraksın mı adam şimdi 2013'ü tek maçla tamamlıycak mesela

      Sil
    6. x

      yapmıyosa değil yapamıyosa...yaptırırsan floydda pacmanda sende 4 maç yapar...

      Sil
    7. x

      ben senede 4 maç yapamam diyen bıraksın, kim olursa olsun...zaten ağır yenilgilerde sana belli bir süre boks yaptırmıyolar bildiğim kadarıyla.

      Sil
    8. bernard hopkins 2012'de 1 maç yaptı onuda kaybetti dawson'na ayrıca çok kolay rakip seçersen yaparsın senede 4 maç ama diğer türlü senede 2 maç yeter

      Sil
  10. amatör'de kask olmalı bence profesyonel boks çok ayrı bir durum tabi

    YanıtlaSil
  11. Pro' da senede (2 - 4) maç aralığı ideal duruyor tabi bir çok etken ve buzdağının görünmeyen kısmı vardır bilmediğimiz. Boksörün form durumu, hazırlık süreci, mental yapısı, yaşam kalitesi ve dış etkenler rayında olursa beş altıda olur özellikle 20 li yaşlarda, daha fazlası ise şirazeyi kaçırır gibi görünüyor. Bazı elit boksörlerde salt parayı şanı şöhreti ön planda tutarak senede 1 maç yapar buda farklı bir boyut. Profesyonel boksta en ağır sporlardan birisi belki de birincisi göründüğü kadar kolay olmasa gerek.

    YanıtlaSil
  12. sağlığa zararı/yararı var mıdır bilmiyorum ama en son 2012 olimpiyatlarını takip ettim o kask cidden bokstan soğutuyor. boks yumruk atmaca oyunu değil, boksörlerin yüzünü de görmek isteriz. hakemler sürekli maçı durdurur kask kaydı, çıktı vs diye cidden geriyor insanı kask takan boksörlerin maçını izlemek

    YanıtlaSil
  13. kask konusunu üst üstte 2.kez olimpiyat şampiyonu (2008&2012) olan şimdi pro olarak boks'a devam eden sevdiğim nadir çinli'lerden Zou Shiming'e sormuşlar 'bence kask'sızda olabilir demiş' kafa'ya alınan darbeler ne olucak demişler şu cevabı vermiş 'herkes kafa'ya alınan darbelerın daha tehlikeli olarak görür ama vucüda alınan darbeler daha tehlikelidir'

    (bu jesus ortega maçının basın toplantısında konuşmuş bu konu ile ilgili)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekranlara yansıyan, boksörlerin kaskla ringde kendini iyi ifade edemediği...

      Bu konuyu boksu icra edenlerden dinlemek ya da kendi kaleminden dökülenleri okuyup değerlendirmek, daha sağlıklı sanırım

      Sil
    2. mantıklı aynı fikirdeyim

      Sil
  14. boxingscene.com da tua nın basın toplantısı resimleri var. nie haber yapmıyosunuz: adam yağ bağlamıs her tarafını ama genede kasları duruyor yani. tyson gibi değil. tysonun kaslarda gitmiş .tyson çökmüş

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Eskidem amatörde kask yoktu bilenler bilir ve acayip ilgi çekiyordu, geleceğin pro şampiyonlarını daha iyi görebiliyorsun..kask olunca boksörlerde hıza ve tekniğe önem verilirken kask olmayınca gücede önem veriliyor malum yatırma olanağın daha çok var..ilgi çekeceği kesindir, kask varken kim kimdir belli değil ağır çekim harika sahnelerin anlamı yok vs..

    YanıtlaSil
  17. kask ve harika malzemeler var sirkecide , boks torbası aldım pro,eldivende aldım tavana kurdurdum dublexte çalışırım yavşak komşular dışarı gidince ,pençikbol alacam pahalı standlı aparatlı700 lira vermeye değmez.zaten kaskı sevmem.

    YanıtlaSil
  18. Benimde her türlü spor aletlerim var boks aletleri,şortu ,zıplama ipi, kask almadım tek çalıştığım için , everlast, do smai malzemeleri kaliteli, vücutta çalışırım dumbellarım var salonda yaptım evdede yapıyorum ,ama düz boks için salon yok her yer fitness, karate ,güzellik zayıflama salonu dolu.

    YanıtlaSil