29 Temmuz 2013 Pazartesi

ROCKY : YİNE YENİ YENİDEN



Slyvester Stallone’nin efsaneleştiği dünyaca ünlü Rocky serisinin yeni filminin çekileceği konuşuluyor. MGM şirketi film için hazırlıklar yapmaya başlarken , senaryoda ise 67 yaşındaki Stallone’nin , Apollo Creed’in torununun antrenörü olarak izleyici karşısına bir kez daha çıkacağı belirtiliyor.


Filmin devamı olur mu olmaz mı henüz belli değil ama bugün herkes tarafından bilinen Rocky serisinin tarihine ve bize ifade ettiklerine kısaca bi göz atalım ;



İlki 1976 yılında çekilen film , 1979 Rocky 2 , 1982 Rocky 3 , 1985 Rocky 4 , 1990 Rocky 5 ve 2006 Rocky Balboa adlı filmlerle devam etti. Seri , 3 adet Oscar kazanıp 1 milyar doların üzerinde hasılat yaparken , müzikleri bugün bile hala ilgiyle dinlenmekte.


Serinin ilk filmlerinde Ali – Frazier rekabeti , Apollo – Rocky üzerinden anlatılıyor olsa da , Rocky karakteri aslında efsane boksörlerinin birçoğunun hayatından izler taşıyor. 

Mesela Rocky fikri , Ali’nin Chuck Wepner’la yaptığı 15 raunddan esinlenilmiş ama ana karakter , ismini Rocky Marciano’dan almış. Ayrıca Rocky’nin kız arkadaşının adı da aynı George Foreman gibi Adrian. Bu isimlerin hayatlarından daha birçok ayrıntı da yönetmen tarafından ustaca filme serpiştirilmiş. 

Ama pastanın büyük payı tabi yine Frazier’a ait. Onun memleketinde , onun koştuğu merdivenlerde koşması , torba yerine mezbahanın içindeki etlere vurması , müsabakada onun tarzında dövüşmesi ve  fakir bir aileden gelmesi , Frazier ile en büyük benzerikleri. Sonunda da zaten tıpkı Frazier gibi en büyük rakibini 15 raundun sonunda yeniyor ve belki de ABD toplumunun gözünde Ali’den Vietnam’a gitmemesinin rövanşını alıyor.



Öte yandan Apollo ise Muhammad Ali’nin birebir kopyası. 

Konuşmaları , boksu , hatta giyimi bile tamamen aynı. Burnu havada , çok konuşan , hızlı ve rakibini çıldırtan bir ağır siklet şampiyonu. Sonraki filmlerde tekrar iyilerin tarafındaki yerini alıyor ve hatta 4. filme Rus Ivan Drago tarafından ringde öldürülerek kahraman gibi seriye veda ediyor.


Ivan Drago demişken , filmde yapılan saf ABD propagandasını da es geçmek olmaz. 

Soğuk savaşın en kızgın yıllarında , Rusların acımasız, ruhsuz , insani değerlerden uzak ve mutsuz insanlar olduklarını öğreniyoruz Hollywood’dan. (Not : Allah’tan turizm , herşey dahil sistemi filan gelişti de Türkler olarak kuzeyin güzel insanlarını daha iyi ve daha yakından tanıma fırsatı bulduk.) 

Rocky (ABD) karda kışta , zor şarlarda çalışıp , cesaretiyle kızıl dünyaya tek başına meydan okurken , Drago (SSCB) , en modern aletler ve ilaçlarla bile ABD’yi , pardon Rocky’yi yenemiyor. Hatta Ruslar yaşam koşullarından o kadar mutsuz ki , maç sonunda hep beraber Rocky’yi destekliyorlar. Rocky ise maç sonunda onlara “siz de değişebilirsiniz” diye hitap ediyor. Filmi izlerken Ivan Drago’yu destekleyenlere kapak olsun…


4. filmden sonra çekilen filmde anlatılan Rocky’nin dönüşü hikayesi pek ilgi görmese de , 2006 yılında yapılan 6. film olan Rocky Balboa , serinin mesaj kaygısı gütmeyen , en gerçekçi filmi olarak görüldü. 

Siyahi , yenilgisiz , küstah ağır siklet şampiyonu Mason Dixon , boksu takip edenlere biraz Floyd Mayweather’ı anımsatsa da , film genel olarak bir rekabete değil ,Rocky’nin oğluyla olan ilişkisi ve “her şampiyonun kalbinde olan o son maç”a odaklanmıştı. 

Filmin sonundaki dövüş sahnesini ringin içinden değil de HBO’dan izletme fikri izleyici tarafından kabul gördü ve beğenildi.


Sonuç olarak bu müthiş serinin ardından boksörler, kapüşon takan , mezbahada etlere vuran ,dağlarda koşup Adriaaan..! diye bağıran adamlar olarak tanındı.


Rocky filmi herkeste bir yer edindi.


İlham alıp boksa başlayanlar da oldu , “acı yok” lafını duymaktan tiksinenler de.  Şahsen ben ikinci gruptayım.







42 yorum:

  1. amerikan kapitalizminin kullandığı bir isimdir Slyvester Stallone.her yeri sömürüp filmler yoluyla kendilerini iyi olan taraf gösterirler.bakınız filmelere.afganistanda geçen bir film vardı.güya afganistanı kötülerden kurtarıyorlar..rocky de rus u yener vs vs

    YanıtlaSil
  2. x

    film özellikle rocky 1 en beğendiğimdi rock 6 yı izledikten sonra tekrar rocky 1 i izleyince insan duygulanıyo, hayat cok kısa...

    bence ırkcı olmayan ülke yok her ülke insanı kendi ırkını üstün görür(istisnalar vardır ama cok az) güçlü olan ülkeler bunu daha net gösteriyo adlarıda ırkcıya cıkıyo. coğu insanın icinde ırkcılık var ama farkında değiller...

    bu arada tasarım daha iyi olmuş..

    YanıtlaSil
  3. valla tüm rocky filmleri birbirinden dandik diye düşünüyorum ama ister istemez hepsini izlemişliğim var 6 yı bir kez diğerlerini 3 4 kez izlemişimdir.birini seçmem gerekirse en iyi diye o da ilk film olur herhalde.en saçması da 4 tür muhtemelen

    YanıtlaSil
  4. Slyvester Stallon Amerikan Amerikan emperyalizminin vasıtası haline gelmiştir. Amerika Vietnam da bozguna uğradı Stelone rambo filmleriyle Amerikan halkının gazını aldı. Nasıl bir zamanlar masonik Ceylan yayınları tarafından Türkiye de yayıncılığı yapılan Tommikste beyaz adam cesaretin gücün ve adaletin simgesi Kızılderili ise vahşi, barbar kalleş olarak takdim ediliyorsa hâlbuki Kızılderililer Amerikanın yerlisi idiler beyaz adam gelene kadar huzurları yerindeydi asıl kalleşliğe barbarlığa jenoside uğrayan Kızılderililerdir. Rocky filmleri ise Soğuk savaş dönemine göre tasarlanan Amerikan propagandası ihtiva eden genelde Rockynin ilk rauntlarda hep dayak yediği birçok kez yere düştüğü fakat muazzam cesareti sayesinde hep ayağa kalkıp bilahare son rauntlarda rakibini benzettiği sahnelerle doludur. Bu sürekli düşüp cesaretle kalkmalar ise sanki Primo Carnera Max Baer maçından alıntı gibi malum o maçta Carnera 11 kere düşüp kalkmıştı maçı Baer kazansa da seyirciler hep İtalyan Carneranın cesaretini ve azmini alkışladılar.(Temur)

    YanıtlaSil
  5. Turkish Rocky : Kara Şimşek

    Beynelmilel bir yapım.

    http://www.youtube.com/watch?v=YCUbcDVLgWs

    YanıtlaSil
  6. Slyvester Stallone Efsanedir Rocky filimlerinide severim 6 hariç hepsi çok üst seviye filimlerdi ama artık iyi olmaz diye düşünüyorum (Rocky filimlerine dandik diyenlerin gişe hasılatı ve kazanılan ödüllere bakmasını hatırlatmak istiyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanattan anlamam öküz yaa odun tabir edilen insanların arasında kabul ediliyorum ve bununla gurur duyuyorum ama dünyada sanattan anladığı kabul edilen eleştirmen yada sanat tarihçilerinin 1. film hariç diğer filmler hakkındaki düşünceleri bnmkinden çok daha ağır

      belli bi yaştan sonra insanı bokstan soğutacak saçmalıklar yumağıdır rocky.neyin reklamını yapar dayatırsan halka o izletilir.boksla alakalı tek film bilirim ben biraz abartı olsa da raging bull.gerisi tıraş.million dollar baby de dahil.sıradan aktörler oynasa kimse takmazdı o filmi

      Sil
    2. x

      dövüş sahneleri boks yapmış veya boksu bilen biri icin mutlaka dandik gelir ama filmler de istenilen şeyler veriliyodu izleyiciye, küçükken bile dövüş sahneleri bana dandik gelirdi bütün dövüş sahneleri sade rocky değil...örneğin boyka nın dövüş sahneleri, o hareketleri sokakda ki birine bile yapamazsın ama hareketler 10 numara.

      Sil
    3. @Burak Esmeray senin fikrin ben öyle düşünmüyorum raging bull baya abartı bence

      Sil
    4. boykanın filmlerini bilmem ama bruce lee nin olaylar da abartıdır ama yaptığı herkesin yapamayacağı kıvamda sanat niteliğinde insanı hayran bırakan numaralardır.

      o rocky 3 te rockynin yere indiği yer rocky 4te yediği yumruklar filan.benm 7 yaşında kuzenimden yese o kadar yumruğu adam bayılır kalır.her türlü mantık hatası inceden abdyi övüp rusyayı filan küçümsemeler her boksörün hayatından ufak defek bişeyler çalıp harmanlamak yada onu bile becerememek...

      apollo muhammed ali
      clubber lang shavers
      rocky marciano ve wepner başta olmak üzere çok sayıda karekterden arak

      diğerleri nedir ne değildir bilmem filmler iğrenç en ufak bi izlenilitesi olmadığını düşünüyorum.bizim ülkede nasıl doğuş gibi şafak sezer gibi her devrin adamları var bu stallone da öyle.az buçuk gazete okuyanlar bilir ne kadar şerefsiz biri olduğunu.ne haddineyse ermeni muhabbetleri üstünden türkiyeye filan söven bi insan.

      amerika istedikten sonra her filme gişe rekorları kırdırır bu çok bilindik bi gerçek.rocky filmleri de rambo filmleri de bulanık sıçılmış bok kıvamındadır

      Sil
    5. Boyka yani gerçek ismi ile Scott Adkins Undisputed serisi dövüş sahneleri inanılmazdır ama gerçek hayatta çoğunu yapman olanaksız zaten filim'de böyle bir şeydir gerçekçi olur ama gerçek değildir

      http://www.youtube.com/watch?v=SbI_04n3lLU



      Sil
  7. Salt Film olarak bakmakta yarar var zira Yeşilçam' da Hollywood kökenli yan sanayi filmlerin sayısı bir hayli fazla. Araklama Dizilere, yarışma programlarına hiç girmeyeceğim. Özgün olmak önemli.

    Rocky güzel bir klasiktir.
    .


    Ömrüm boyunca bir Adrian arayacağım.

    YanıtlaSil
  8. serinin en güzeli rocky 3 ve bundan güzeli 4,tür hele filmdeki survivorun bütün şarkıları ve robert tepper,in no easy way out şarkısı şahanedir ,stallone efsanedir seyirciyi cezbediyor rambo serileride güzeldi.(FRANK BRUNO).

    YanıtlaSil
  9. v

    sitede sorun var.mouse u isimlerin üstüne getirmeden nickname ler yorum sayıları gmzükmüyor

    YanıtlaSil
  10. ■ The Boxer ( 2009)

    ■ The Hurricane (1999)

    YanıtlaSil
  11. valla beyler boksla ilgili filmler beni sıkar bokstan soğutur genelde o nedenle onları izleyeceğim süre içersinde defalarca bunlar ve benzerlerini izlemeyi tercih ederim

    http://www.youtube.com/watch?v=fURezx4FABc
    http://www.youtube.com/watch?v=ZqyI4WFwblY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk link'deki kız çoçuğu çok tatlıda 2.link'de çoçuğa onu söyleten annesine zamanında o şeyi çok yapmışlar heralde :)

      Sil
    2. x

      cocuğa ne öğretmişler yav o cocuk o parmağı öğretene atması hicde anormal bişe olmaz heralde)

      biliyonuz demi rocky 5 deki oğlu kendi öz oğluydu, o geçenlerde kanserden öldü...

      Sil
    3. ben zaten çoçuklara böyle küfür ve benzeri şeylerin öğretilmesine hep karşı olmuşumdur evet Saga Stallone 2012'de L.A'de evinde ölü bulundu
      http://en.wikipedia.org/wiki/Sage_Stallone

      Sil
    4. çocuklara küfür ve benzeri şeyler öğretmek eğlencedir bana öğretmediler de noldu 12 13 yaşıma kadar küfretmezdim diğer davranışlarımla da örnek öğrenciydim sonradan o ve diğer gittiğim okulların serserisi ve açık ara disiplin kralı oldum.ayrıca başlık rocky oynayanın kim olduğu mağlum.zarf atmıştım zaten bi kaç kişinin senin gibi yazacağını tahmin ettiğimden

      bu herif porno filmlerden gelme.dediğim gibi doğuş gibi soytarılıklar ve yalakalıklarla gündemde kalıp bir şekilde rocky filmiyle patlamış.sonrasında yaptıklarıyla küçümsenmeyecek bi organizasyon tarafından yılın en kötü aktörü seçilmiştir.güzel seçim adamda yetenek yok

      onun dışında yüzünde ajda pekkandan daha fazla estetik olduğu , kemiklerini çektirip boyunun 4 cm uzatıldığı söylenmektedir.bu kemik çektirme olayı da cesaret ister lisede çok kısa bir arkadaşım amerikaya gidip yaptırmıştı bundan rehabilitasyon süreci iyi geçmediğinden ayakları yamuldu biri diğerinden kısa kaldı hala koltuk değneğiyle geziyor

      ayrıca stallone göğüslerinden şekillendirici operasyon geçişmiş.göğüs ve omuzlarına her çekimden önce kolajen sıktıran kollarında implant olan bi insan.bu adam kadar rezil fizikli biri gelmemiştir.doldurmuş sıktırmış bişeyler biraz da makyajla ön taraf terminatör arkada taraf iskeletor olmuş.bi de utanmadan bi ara arnold la atışıyor ve her yediği laftan sonra mal gibi kalıyordu.

      yetenek yok karekter yok.nerden geldiği biraz kurcalanınca belli olan türk düşmanı adinin biridir stallone

      Sil
    5. @Burak senin fikrin bu hepimiz aynı şekilde düşünmek zorunda değiliz zaten kısa boylu Stallone 1.77

      Sil
    6. x

      küfür ve benzeri şeyler öğrettiğin zaman ondan olgun bi karekter bekleme zaten temelin neyse öyle devam edersin. şimdiki cocuklar malesef bu hastalığa yakalanmış durumda bebelerin ettikleri küfürleri yapdıkalrı muhabbetleri duyunca şaşırmamak elde değil.

      bence stallone nin oyunculuk yeteneği tartışılmaz, tabi her ünlüde olan özel hayatlarındaki pislikler ve şerefsizlikler ünlülerin ortak özelliğidir...

      Sil
    7. kesinlikle katılıyorum @adsız x

      Sil
  12. 80 ler neydi be kaliteli filmleriyle ,disco müzikleriyle ,spor olaylarıyla yerli film ve müzikleriyle çocukluğumuzla,gençliğimizle güzeldi o günler yaşayanlar bilir.MODERN TALKİNG.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz büyüdük ve kirlendi dünya. Mory Kante - YEKE YEKE

      Sil
  13. mesela van damme,ın kan sporu film ve dövüş sahneleriyle mükemmeldir bolo yeung kötü adam ve iyi döğüşçülüğünü güzel sergiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. x

      dövüş sahnesi dersen boykayı tek gecerim,

      Sil
  14. steven seagal,ında dövüş sahneleri abartısız.

    YanıtlaSil
  15. toplum biraz daha temizdi .LİFE İS LİFE.

    YanıtlaSil
  16. 90 lar pek güzel değildi yozlaşılmıştı şimdi her şey sahte ve dejenere.CÜNEYT ARKIN.

    YanıtlaSil
  17. türkler bu adama ne yapmışki düşmanlık yapsın belliki menfaati için demiştir ,lobi gücüyle avrupa meclislerine ,dünyanın belli ülkelerine kabul ettirmişte hemen yanındaki sanatçıyamı ulaşamayacak bunlar parayı içkiyi,kokoyu,daveti ,teklifi severler baktıki türkiyeden menfaati yok sallamıştır türklere ,diasporada aferin memnun ederim seni demiştir acaba bizden hangi işadamı,bürokrat bunun yanına gitmiş ne yapmış bizim kendi içimzde bizi suçlayanlar varken gavur kendi menfaatini gözetmiş çokmu.kevin costner,ı kobe bryant,ı getirip reklama çıkarttıysak thy reklamına,zamanında getir silvesteri,reklama çıkar türkiyenin güzelliklerini göster bununlada kalma abd,deki lobine bağla,değil raki diğerlerinide kazanırsın bunun için iddiaları çürütcek devlet ,güçlü lobi,kurumlarıyla,tabii abd çıkarıyla örtüşecek , yoksa rakinin binlerce mil ötedeki 1915,ler umrunda bile değil daha türkiyeye gelmemiş doğru düzgün türk görmemiş,zarar görmemiş bir adam türk düşmanlığı yapamaz bu diğerleri içinde geçerli bu menfaat ve tesir etkilenmeyle yapılan sözler dünyaca ünlü kişilerin sözleri önemlidir toplumları etkileyecek yolu lobi kullanıyor biz daha birbirimizi sevmeyen bir miletiz .

    YanıtlaSil
  18. halaçoğlu diasporaya nerdeyse ithamlarını yuturcaktı görevden alındı.

    YanıtlaSil
  19. burak boksa kaç yasında basladın

    YanıtlaSil
  20. Rocky ve Rambo' yu seslendiren dublaj sanatçısı Sezai Aydın' da tam bir duayen. Sly' e Oscar kazandıracak kadar başarılı.☺

    YanıtlaSil
  21. Ben sadece sanata bakarım.müzisyen olsun film olsun siyasi görüşü ırkı saçı sakalı beni zerre ilgilendirmez

    rocky filmlerinin hepsine bayırlırım.3-4 en başarılı bulduğum filmlerdir( bana göre)

    Sly ise en beğendiğim sevdiğim oyuncudur.çocukluğum onla geçti. Nicolas cage ile beraber tabi
    wandam arnold jason stetham falan sevmem.jett lee biraz.

    Sezai Aydın aynen sly ye artı bir karizma katıyor.

    bi film daha çekerse gene izlerim.

    ha dövüş sahnelerinde çoğu film saçmadır.en saçması da Uri Boyka nınkiler.görsel olarak güzel ama saçma.bacağı paspas bağlama falan Cüneyt Arkın abimize kızıyoruz bide adam kafaya 100000 yumruk 2420045520 tekme yiyor bide bez bağlıyor bacağa ıslak :D:D

    Milyon Dolarlık bebek de bana göre en iyi boks filmidir.gözler dolar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oy ver butonu olsa bu yoruma kullanırdım. (+1)

      Sil
  22. rakinin 65 yaşında tube lardaki haline bakın hala spor , hala kas beğenmeyenler bu yaşa gelipte bunu yapabileceklermi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğu 65 yaşındaki adam donunu toplıyamıyor Stallone'nun vaziyet şu saygı duyarım o yaşta böyle vucüda

      http://www.sinemafilmler.net/wp-content/uploads/2012/01/Bullet-to-the-Head-.jpg

      Sil
  23. Sly annesi Jackie Stallone' ye çekmişse (estetik ameliyatlar hariç ) temiz bir yirmi sene daha vitrinde kalır.

    YanıtlaSil